Снимка pexels.comЕвропейският парламент окончателно прие противоречивата реформа на авторските права в интернет,

...
Снимка pexels.comЕвропейският парламент окончателно прие противоречивата реформа на авторските права в интернет,
Коментари Харесай

Евродепутатите приеха цензуриращите филтри в YouTube и социалните мрежи

Снимка pexels.com

Европейският парламент окончателно прие противоречивата реформа на авторските права в интернет, след години на интензивно лобиране от страна на европейските издатели, културните промишлености, огромните софтуерни компании и деятелите в региона на цифровите права, заяви actualno.com.

Евродепутатите приеха Директивата за авторските права в Единния дигитален пазар на пленарно заседание с 348 гласа „ за “ срещу 274 гласа „ срещу “ и 36 „ въздържал се “. Сега топката е в полето на държавите-членки, които би трябвало да прегледат решението на Европарламента през идващите седмици. Ако го одобряват, то ще влезе в действие след публикуването му в формалния вестник на Европейски Съюз и по-късно държавите-членки ще имат 2 години, с цел да го приложат.

Новото законодателство дава опция на звукозаписни и медийни компании, рекламни организации и други основатели на наличие да сключат съглашения и да получават възнаграждение за издание на наличието им в YouTube и Гугъл News. Те ще могат да претендират и за в допълнение възнаграждение, в случай че онлайн платформите печелят от техните произведения повече от авансово предстоящото. Технологичните компании, които ръководят сходни платформи, са длъжни да отстраняват предпазено с авторски права наличие.

То обаче съдържа и 2 много противоречиви формулировки – член 11 и член 13, които тормозиха мнозина. Член 13 изисква доставчиците на наличие в интернет да наблюдават непрестанно своите консуматори и да блокират със специфичен филтър всеки опит те да качат нещо онлайн, в случай че наличието е обект на авторско право (например известна ария, която се чува на снимано от консуматор видео). Ако не го създадат, онлайн платформите ще търпят юридически последици за материали, предпазени от авторското право, които са били качени от техни консуматори без знанието и позволението на създателите.

Това на процедура задължава доставчиците на интернет услуги да филтрират наличието, което потребителите споделят или съхраняват чрез техните услуги. " Филтърът за цензура " би засегнал платформи за шерване на видеоклипове като YouTube, Dailymotion или Vbox7, блогове, обществените мрежи Twitter и Фейсбук, платформи за шерване на документи като Dropbox и Гугъл Drive, както и всяка друга услуга, която разрешава на потребителите си да качват наличие.

Предложенията за изтриване на спорния член 13 не бяха подложени на гласуване от евродепутатите на пленарното съвещание в Страсбург.

Съгласно член 11, в случай че в цифрова среда снабдител на услуга употребява авторско произведение " от пресата " с комерсиална цел т.е. печели пари от това, то  първичният създател има право да изиска възнаграждение . Промяната стана известна като " заплащане за прилагане на линкове ". Изрично обаче се показва, че няма право на възнаграждение, в случай че става въпрос единствено за позоваване на информация посредством хипервръзка.

" Директивата ще заплаши онлайн свободата и ще наложи нови филтри, бариери и забрани за достъп до мрежата ", обявиха преди време от испанския офис на Wikipedia.

Споделянето на новинарски публикации е особено изключено от обсега на директивата и може да се прави тъкмо както преди. Същото важи и за качването на произведения  с   нетърговска цел  в онлайн енциклопедии като Wikipedia или софтуерни платформи с отворен код като GitHub.

" Тази инструкция е значима стъпка към поправяне на обстановка, която разреши на няколко компании да печелят големи суми пари, без да заплащат заслужено на хилядите създатели и публицисти, от които зависи работата ", сподели немският евродепутат от ЕНП Аксел Фос, който е вносител на директивата.

" В същото време признатият текст съдържа голям брой разпореждания, които ще подсигуряват, че интернет остава пространство за свободно изложение. Тези разпореждания сами по себе си не са нужни, защото директивата няма да основава нови права за притежателите на права. И въпреки всичко чухме повдигнатите опасения и избрахме да подсигуряваме двойно свободата на изложение. " Meme ", " gif " към този момент са предпазени повече от всеки път ", прибавя Фос.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР